fbpx

De Décenalle Insurance (l’assurance décennale) in Frankrijk is de verplichte verzekering die eigenaren van onroerend goed in Frankrijk beschermt tegen defecten die zich binnen tien

Garantie Décennale

Hoe werkt de verzekering?

De Décenalle Insurance (l’assurance décennale) in Frankrijk is de verplichte verzekering die eigenaren van onroerend goed in Frankrijk beschermt tegen defecten die zich binnen tien jaar na voltooiing van bouwwerkzaamheden kunnen voordoen.

Het is wettelijk verplicht voor een professional om over de vereiste verzekeringen te beschikken. De straf kan oplopen tot € 75.000 of 6 maanden gevangenisstraf. Hieronder vindt u richtlijnen voor hoe deze verzekering van toepassing is, het proces van het goedkeuren van werken aan een woning en mogelijke risico’s voor de eigenaar van de woning.

Wat is de Décenalle bouwverzekering?

Als een aannemer bouwwerkzaamheden uitvoert, is een deel van het werk wettelijk gegarandeerd voor een periode van maximaal tien jaar.

Dit werkt onder de volgende gelaagde structuur:

klik om te vergroten

1 Jaar Garantie – la garantie de parfait achèvement (PGA)

In het jaar volgend op de oplevering van de bouwwerken is de bouwer verplicht in te staan ​​voor de volledige uitvoering van de werken.

Dit betekent dat de bouwer verplicht is om alle aan het werk gemelde gebreken in het eerste jaar na oplevering te herstellen.

2 Jaar Garaantie – la garantie de bon fonctionnement

In de twee jaar na voltooiing van de bouwwerken is de bouwer verplicht om te garanderen dat alle demontabele hulpstukken (items die kunnen worden verwijderd zonder het frame te beschadigen) in goede staat verkeren. Dit omvat zaken als:

  • Elektra (intercom, airconditioning, ventilatie)
  • Sanitair (WC, bad, douche etc.)
  • Sanitaircomponenten (gootstenen, radiatoren, fittingen, leidingen, boilers, warmwatertanks)
  • Ramen en binnendeuren
  • Luiken

10 Jaar Garantie – la garantie décennale

In de eerste tien jaar na voltooiing van de bouwwerken is de bouwheer verplicht om werken te garanderen die de stabiliteit en integriteit van het gebouw aantasten. Dit verwijst naar ruwbouw of substantiële uitrusting die onafscheidelijk van elkaar zijn. Dit verwijst naar items die niet kunnen worden verwijderd, gedemonteerd of vervangen zonder verslechtering/verwijdering van materiaal van het frame, zoals:

  • Fundering en bouwkader
  • Vloeren, wanden en plafonds
  • Trappen
  • Deur- en raamkozijnen
  • Bekabeling en elektrische netwerken ondergebracht in de muren, plafonds en vloeren
  • DakCentrale verwarming
  • Sanitair ingebed in de structuur van het gebouw
  • Zwembaden, omheiningen en wegen

Het werk goedkeuren

Na voltooiing van een opdracht stelt de aannemer een rapport op (het werkopleveringsrapport) dat wordt ondertekend door beide partijen (opdrachtgever en bouwer) of drie partijen indien de werken een architect betreffen.

Dit rapport heeft juridische betekenis en details:

  • Voltooiingsdatum van de werken
  • Eigendomsoverdracht van werk
  • Ingangsdatum garanties en verzekeringen
  • Planning en tijdlijnen van het project
  • De identificatie, het beheer en de oplossing van eventuele defecten of problemen

Risico’s voor de vastgoedeigenaar

1. Begrijpen wat wel en niet gedekt is

Er zijn nog veel meer fijne kneepjes in de Franse jurisprudentie met betrekking tot wat wordt beschouwd als scheidbaar of onscheidbaar van een eigendom, en dus welke werken al dan niet onder la responsabilité décenalle vallen. Deze kunnen bijzonder complex zijn, zoals bijvoorbeeld de manier waarop tegels aan het pand worden gehecht.

Bij renovaties dekt de Décenalle niet de delen van het gebouw die er voor de werken waren. Worden deze onderdelen echter een vast onderdeel van de nieuwbouw, dan dekt de verzekering ze wel. Als er bijvoorbeeld een uitbreiding wordt gebouwd op een bestaand pand en de bestaande muren onderdeel worden van de nieuwe constructie, dan dekt de verzekering ook die muren.

2. Particulieren voltooien bouwwerkzaamheden

Wanneer een persoon bouwwerkzaamheden aan zijn woning uitvoert, waaronder renovatie-, uitbreidings- of verhogingswerkzaamheden, wordt hij volgens de wet beschouwd als een ‘bouwer’. Dit betekent dat als er schade ontstaat als gevolg van de werkzaamheden, ook als er nieuwe eigenaren zijn ingetrokken, de vorige eigenaar aansprakelijk kan worden gesteld.

3. Bouwbedrijven zonder verzekering

Er zijn aanzienlijke risico’s verbonden aan het werken met dit soort aannemers, bijvoorbeeld als een werknemer ter plaatse gewond raakt, kan dit onder de verantwoordelijkheid van de klant vallen en kunnen zij verantwoordelijk zijn voor eventuele financiële compensatie.

Een woning kopen en verkopen onder de Decenalle

Bij de verkoop van een woning is het belangrijk dat de verkoper een verzekering heeft, vooral als hij een bouwprofessional is, aangezien hij strafrechtelijk kan worden vervolgd als hij een woning zonder deze verkoopt.

Zelfs voor niet-professionals die renoveren, kan hun verantwoordelijkheid binnen tien jaar na de werken nog steeds worden overgenomen als de woning niet verzekerd is. Dit kan financiële gevolgen hebben. Elke verkoop van een eigendom zonder de Decenalle moet een clausule in de verkoopakte opnemen die de afwezigheid van de verzekering vermeldt, op risico van de koper.

Civiele verzekering

Het is belangrijk om de Décenalle-verzekering niet te verwarren met de burgerlijke verzekering (l’assurance responsabilité cibile – la RC), de laatste is een andere verplichte verzekering in de bouwsector. Deze verzekering dekt de aansprakelijkheid van de bouwprofessional en alle schade die op de bouwplaats ontstaat, zoals machinestoring en lichamelijk letsel.

D&G Building Services